Day 22 - Favorite documentary

2014-06-23 | 12:54:00
Jag har säkert sett någon dokumentär, men i sådant fall har jag inte tänkt på det eller så har den bara inte fastnat riktigt. Jag ser inte så mycket dokumentärer, det är väl inte riktigt min grej och dessutom så kollar jag sällan på tv eller har dokumentärkanaler.

Självklart kan dokumentärer vara intressanta att se, men jag ser inte så ofta på film ens och när jag då väl sätter mig ner och ser på något, annat än tv-serier, så blir det en film helt enkelt. Så tyvärr kan jag inte skriva om någon favorit-dokumentär, för det existerar ingen sådan för mig. Så är det ibland.

Day 21 - Favorite action movie

2014-06-23 | 12:48:00
Vet inte om jag kan säga att Divergent är min favoritfilm inom actiongenren, men den har totalt fastnat hos mig sedan jag såg den på bio, av någon anledning. Tycker den var riktigt bra och intressant faktiskt. Den är ingen klassisk actionrulle, med en himla massa pang-pang utan en sci-fi action. Jag är inte så mycket för de actionfilmerna där merparten innehåller en massa pang-pang och specialeffekter hit och dit.

Jag tycker om filmer som handlar om alternativa verkligheter, och denna var både intressant och lärdomsfull. Det hela utspelade sig efter någon typ av katastrof som världen råkat ut för, vilket resulterade i att människor delades in i "läger" utefter vad för typ av person de var. Dessa "läger" har blivit tilldelade olika uppgifter, som passar deras typ. Man föds in i ett läger, men när man blir av myndig ålder genomgår man ett test för att se var man hör hemma och då kan det ske ett byte av "läger". Twisten är att det finns en typ som kallas för Divergent, en person som har lite av allt i sig, men detta är inte acceptabelt. Huvudpersonen visar sig såklart vara detta. Sedan händer en massa saker och det är rätt spännande.

En film jag verkligen rekommenderar att se, vare sig den blir en favorit, man gillar action och/eller sci-fi så är det en underhållande film.

 

Day 20 - Favorite movie from your favorite actor/actress

2014-06-09 | 22:50:00
Det var länge sedan jag kände att jag hade en favoritskådespelare. Allvarligt talat så har jag nog ingen specifik person som jag känner att "åh, han/hon är med i en ny film, jag måste se den!", utan jag ser de filmerna jag tycker verkar intressanta utifrån storyn helt enkelt.

Men en gång i tiden, när jag var en sisådär 13 år och några år framåt, så hade jag en skådespelare som var en riktig favorit. Keanu Reeves. Ja. Så var det. Jag vet att många anser att han är en dålig skådespelare, att han ser helt död ut i ögonen och allt vad folk sa. Men jag tyckte inte så. Jag tycker inte så. För hur kan en person som ska vara så dålig få roller i de filmer han är med i från början. Det är inga mesfilmer han varit med i precis. Filmer som Speed, The Matrix-triologin, Djävulens Advokat, Ljuva November, Hardball och Bill & Ted-filmerna är inte så illa pinkat ändå.

Vilken film är då min absoluta favorit med Keanu Reeves? En svår sak att komma fram till kanske, eftersom de är så olika och passar för olika humörstillfällen. Fast jag får kanske ändå säga att The Matrix, den första filmen, är min favorit. Det var trots allt den som gjorde att jag fick upp ögonen för honom. Det är en riktigt bra film, tycker jag. Älskade den!

 

Day 19 - Favorite movie based on a book/comic/etc

2014-06-09 | 22:40:00
Jag antar att det ska vara en film som är baserad på en bok som jag faktiskt läst. Fast egentligen står det ingenstans att jag faktiskt ska ha läst boken, serietidningen, whatever, och i så fall så blir det kanske lite lättare. Lättare, för att där finns mer att välja bland, fast samtidigt svårare just för att där blir så mycket fler att välja mellan. För när man tänker efter så är där väldigt många filmer som är just baserade på böcker eller serietidningar.

Tror jag kör på det första jag tänkte på; Harry Potter. Vem gillar inte HP liksom? Böckerna är totalt underbara och går att läsa om flera gånger! Filmerna är inte så dumma heller. Praktiskt för dem som inte orkar läsa böckerna. Fast man missar mycket som finns i böckerna genom att bara se filmerna. Men det är väl fakta. Det är få filmer som har med allt från boken. Det går inte riktigt. Men Harry Potter gillar jag, även om inte allt är med.

Fast egentligen kanske jag skulle välja Sagan om Ringen, för gud vad fina de filmerna är. Men de är även rätt tunga. Jag har inte heller läst böckerna. Jag började på första en gång, men texten är väldigt liten och den är svårt skriven. Dessutom så var jag rätt ung/liten när jag gav mig på den boken.

Sedan har vi dessutom Hobbit-triologin som håller på nu. För att inte tala om The Hunger Games. Vilken jag bara sett första filmen ur än så länge. Där finns helt klart flera bra filmer baserade på böcker, så det är svårt att välja. Det beror på vad för humör man är på skulle jag tro. Jag har för vana att föredra filmer som är lättare när jag mår mindre bra, så i nuläget skulle jag troligtvis välja Harry Potter. Det händer en massa, det finns flera olika element, intressanta karaktärer, fantasy, magi, kärlek, slagfält osv, och den är lätt att se på helt enkelt. Till skillnad från t.ex. Sagan om Ringen, som är lite tyngre.

Att sedan välja en film baserad på en utav böckerna är totalt omöjligt, så det tänker jag inte ens försöka ge mig på.

 

Day 18 - A movie that you wish more people would’ve seen

2014-06-09 | 18:55:00
Åh, jag vet inte alls! Jag har ingen koll på, eller någon aning om hur många som ser vilka filmer. Det kan man ju faktiskt inte veta. Fast man kan ju bedöma vilka filmer som blir tittad på mer än andra, såklart. Men jag vet faktiskt inte alls. Folk kan väl få se vilka filmer de vill. Däremot så tycker jag att viktiga filmer, med viktiga budskap borde ses av fler människor. Sådana filmer är så viktiga!

Ska se om jag kan rabbla upp några filmer med bra, tänkvärda och viktiga budskap:

"My name is Khan"

Khan har diagnosen aspergers syndrome, är indier och muslim och bor i USA. 9/11 händer och folk vänder sig emot alla muslimer. Khans styvson blir misshandlad till döds på grund av att mamman är gift med Khan/en muslim. Hennes enorma sorg gör att hon skriker åt Khan att han ska ge sig av och att inte komma tillbaka förrän han sagt till presidenten att han inte är en terrorist. På grund av Khans asperger tar han detta bokstavligt talat och ger sig därför iväg för att göra detta, och under sin resa åstadkommer han flera bra saker.
 
"Raising Helen"


 Efter att Helens ena syster och hennes man dör i en olycka står hon med uppgiften att ta hand om sina tre syskonbarn. Något som kommer som en chock både för henne och den tredje systern, då Helen är alldeles själv och lever ett liv som inte helt går ihop med att ha hand om tre barn och den tredje systern har barn. Vi får helt enkelt följa anpassningen efter denna stora förrändring och se hur Helen och de tre barnen växer in i sin nya sitoation och nya roller.
 
"Farliga sinnen"

LoaAnnes dröm är att vara lärare, men hennes första jobb inom yrket är allt annat än en dans på rosor. Hon hamnar i en stökig klass med elever som lever ett hårt liv. Hon ger däremot inte upp utan är bestämt inställd på att vinna deras förtroende och påverka dem på ett positivt vis.
 
"Sliding doors"

En film som visar hur livet kan ta olika vändningar beroende på valen vi gör här i livet. Vi får se hur Helens liv hade sett ut baserat på en sådan enkel sak som att hon hinner med ett tåg eller ej. Vi får alltså se hur hennes liv blir om hon åker med tåget och hur det skulle se ut om hon inte gör det.
 
"Mitt liv utan mig"

Ann får reda på att hon har en obotlig cancer och bestämmer sig för att leva sitt liv med större passion. Göra saker hon aldrig hade gjort, se till att göra sånt hon vill göra och se till så att allt löser sig när hon väl är borta.
 
"Veronica bestämmer sig för att dö"

Veronica bestämmer sig för att göra slut på sitt liv, men lyckas inte. Istället vaknar hon upp på ett mentalsjukhus och är väl innerst inne lite lättad över att hon ändå överlevt den enorma pillerdos hon svalde när hon försökte ta livet av sig. Men det visar sig att Veronica trots allt kommer att dö ändå, och nu vet hon inte om hon längre vill dö. Vi skrapar även lite på ytan av andra människor som befinner sig på sjukhuset.
 

Några filmer som helt klart är värda att se minst en gång. De innehåller alla tänkvärda scenarion i stil med tänk-om, lev ditt liv till fullo, gör skillnad och försök se förbi skalet på människor.

Det här med att lista viktiga filmer är svårt, för jag har helt klart glömt flera riktigt viktiga filmer som verkligen förändrar ens sätt att se på saker. Egentligen finns det flera filmer som har viktiga budskap, vissa behöver man bara tänka efter lite mer när man ser/sett dem.