The Books of 2016

2017-01-10 | 15:04:00


Hur många böcker har du läst i år?

Jag har läst klart 12 böcker detta året (det gångna året). Det har blivit en del draman det här året, men jag räknar ändå dem. Fast jag har gjort det på ett lite konstigt sätt, för i vissa fall har jag räknat boken där det kanske varit två draman i som en, någon gång har jag räknat bara ett drama som jag läst ur en dramasamling. Så skulle jag ha räknat varje drama för sig blir det egentligen 15 stycken, tror jag.

Vilka böcker läste du?

En dåre fri av: Beate Grimsrud
Prins Sorgfri av: Per Lysander och Suzanne Osten*
Gudarna av: Elin Cullhed
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av: Tom Malmquist
Invasion! av: Jonas Hassen Kemiri*
Melland dig och dig av: Katarina Kieri
Quidditch through the ages av: J.K. Rowling
Medealand och andra pjäser av: Sara Stridsberg**
Antigone av: Sofokles*
The Caretaker av Harold Pitcher*
Frankenstein or the modern Prometheus av: Mary Shelley
2 skådespel av Katarina Frostenson**

*Draman.

**Mer än ett drama.

 
Vilka gillade du bäst?

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, både gillade och gillade jag inte för att den kändes så mycket och fick mig att gråta. Men när en bok får en att skratta eller gråta har författaren gjort ett bra jobb tycker jag, att ämnet sedan är känsligt för mig är en helt annan.

Mellan dig och dig, trots att den var lite trögstartad så gillade jag den rätt ordentligt närmre mot slutet, då förstod en så mycket mer och kunde binda ihop alla trådar. Och dikten var fin!

Quidditch through the ages, bara för att J.K. Rowling i stort sett aldrig slår fel, och för att även om det handlade om sport så var det intressant! Men quidditch är väl lite intressantare än all annan sport ändå, hehe.

Vilka gillade du inte?

Jag hade väldigt svårt för de två första dramanen i Medealand, pga att jag hade svårt för att föreställa mig det medan jag läste. The Caretaker var också lite småtråkig, just för att inget riktigt händer, vilket dock lite är poängen med pjäsen.. Första dramat i 2 skådespel blev jag inte så förtjust i heller, för det var så väldigt abstrakt och svårt att placera och föreställa sig.

Grejen med att läsa drama är ju att en del kräver att man stannar upp, kanske läser om och analyserar, för att man ska förstå vad det verkligen är som händer. Men det har en ju inte alltid tid, eller lust med, om man inte ska abeta med dramat.


Har du upptäckt någon ny favoritförfattare?

Nej, jag vet inte, tänkte läsa mer av Katarina Kieri, Jonas Hassen Kemiri och Beate Grimsrud. Men jag kan inte riktigt säga ifall de är några favoriter förrän jag läst mer av dem helt enkelt. men jag tror inte att jag kommer att kära ner mig något särskilt i dem, bara tycka att de skriver helt okej och läsdugliga böcker.

Har du läst någonting i andra genrer än du brukar?

Alltså, jag brukade inte läsa dramatik på fritiden något särskilt, men har ju läst dramatik förut såklart, vilket man ju gör när man håller på med teater. Annars tänker jag att skräck inte är en genre jag brukar läsa, men som jag nog tror att jag ska kika mer på hädanefter.

Vilket bokomslag var snyggast?
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, En dåre fri och Melland dig och dig hade nog de omslagen som tilltalade mig mest. I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv hade en extra fin bokpärm också om man tog av omslaget, det gillade jag verkligen.


Valde du att läsa någon bok bara på grund av omslaget?

Alltså, det är ju ofta ett omslag som drar till sig ens ögon, iaf mina. Sen är det också titeln. I slutändan är det dock vad som står på baksidan som spelar mest roll. Så även om ett omslag ser spännande ut så skulle jag sällan läsa en bok om handlingen inte verkar intressant. Så nej, jag tror inte det.

 

En bok du påbörjade men aldrig slutförde?

Där är några böcker jag börjat läsa på som jag inte läst klart, men som jag tänkt ge mig på igen vid senare tillfälle. Men när det blir får vi se. Sen har vi ju de böcker som jag inte hann läsa klart under 2016, men som jag fortfarande läser. Kan inte komma på någon bok som jag börjat läsa som jag inte tänkt fortsätta läsa i faktiskt.

Din bästa läsplats 2016?

Har i stort sett bara läst i sängen. När jag är ensam. På kvällen innan läggdags. Minst störningsmoment då.

Vilka böcker hade du sett fram emot mest under 2016 och hur var de att läsa?

De böcker jag sett fram emot mest under 2016 har jag faktiskt inte fått läsa ännu..

 

Vilka böcker ser du fram emot att läsa 2017?

Jag vet inte riktigt om jag kommer lyckas läsa alla dessa böcker under 2017 och har väl inte planerat att verkligen läsa just de här, allt hänger på om jag hinner och vad jag känner för när det är dags att plocka upp nästa bok. Men följande böcker är några som jag känner mig lite extra intresserad av i nuläget;

Sju minuter över midnatt av Patrick Ness
Harry potter and the Cursed Child av J.K. Rowling
Män utan kvinnor av Haruki Murakami
Alvernas liv av Muriel Barbery 
Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist

Hade du något mål med din läsning under 2016?

Det återkommande målet att försöka läsa mer, det gick väl sådär känner jag. Men jag hade även tänkt läsa mycket mer drama än vad jag gjorde, så att jag skulle kunna hitta bättre material till årets audition på teaterhögskolan. Det gick inte så bra det heller, helt enkelt.

Vad är ditt mål med din läsning under 2017?

Att få igång läsandet mer, ersätta onödig procrastination med läsning istället kanske, försöka läsa en del istället för att se på serier, och verkligen försöka läsa mer dramatik detta året! Försöka att inte tvinga mig själv igenom böcker och draman som känns sjukt dryga och motiga att läsa - lägg när skiten och ta upp nåt annat, förhoppningsvis bättre!


Lista hittad hos Amanda.
Alla foton är lånade av andra, då jag inte tagit egna,
alla bilder är självklart klickbara och länkade till källan där jag fann dem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback