"En personlig blogglista om året som gått"

2017-01-26 | 14:16:00
Trots att jag fortfarande hänger kvar i oktober (pga av livet) här på bloggen så är ju 2016 över, och trots att januari börjar gå mot sitt slut tänkte jag ändå inflika med ett sammanfattande inlägg så här mitt i det förgångna. Detta har varit ett riktigt svårt inlägg att få klart, flera frågor har varit svåra att svara något ordentligt på, då det är svårt att se det positiva eller det man lärt sig av något som varit jobbigt så här nära inpå. Men jag har gjort mitt bästa! Och förhoppningsvis kan jag se någon mening eller lärdom i det som varit sen längre fram.

 
1. Vad mådde du bra av 2016?
Jag har väldigt svårt för att hitta något jag mått bra av detta året. Om jag ställer andra halvan mot den första så mådde jag bättre den första halvan. Den halvan då jag fortfarande gick skrivarlinjen på Wik. Men jag mådde inte jättebra på Wik heller och såg fram emot att få lämna stället. Nu i efterhand så saknar jag Wik, det var mycket bättre än hur det är nu, (och där var bra stunder också). Även om jag satt ensam på mitt rum typ alltid, eftersom de som skulle vara mina vänner svek mig, för trots detta hade jag någonstans att vara om dagarna, jag fick se nya platser, skriva och jag hade stadig ekonomi, och sen i slutet av terminen fann Kit och jag varandra, tråkigt nog, att det var i slutet alltså. Sedan dess känns det som att det mest gått utför.

2. Vad har du sörjt 2016?
Så jag har sörjt faktumet att andra halvan på Wik gick utför och att jag inte fann Kit tidigare under tiden jag var på Wik. Men mest har jag sörjt hur allt gått utför sedan jag återvände hem till Skåne. Där har varit tillfällen då jag trott att det varit på väg upp, att nu äntligen ska saker och ting lösa sig, nu äntligen ska jag få lite lugn och ro. Jag har sörjt faktumet att jag inte bara har fått leva mitt liv, haft vanliga vardagsproblem att tampas med, att jag levt i ständig dödsångest och meningslöshet samtidigt som jag försökt greppa efter grässtrån för att hålla mig uppe. Skolan sket sig, ekonomin gick utför, jag har knappt haft någon mental ork och varje gång jag kämpat mig upp och hittat lösningar på problemen som uppstått så har det satts nya käppar i mina hjul och jag börjar bli trött.

 
3. Testade du något nytt?
✶ I samband med att jag flyttade till Malmö i September har jag testat på att bo i en storstad (även om jag bor typ i utkanten och känner mig typ mer isolerad här än någon annanstans jag bott).
✶ Har firat jul bara Christopher och jag.
✶ Försökte komma med i Blå Blixts antologi.
✶ Har sett på dansteater med Agnes.
✶ Varit på min första föreläsning i samband med högskolestudier, på Linnéuniversitetet.
✶ Gjort min första, och troligtvis sista, hemmagjorda plommonsaft.
✶ Jag har sett andra människor göra en föreställning av något jag skrivit.
✶ Gjort en antologi på Wik.
✶ Skrivit en flervägsberättelse (även om den inte är klar).
✶ Besökt Stockholm ensam.
✶ Gjort ett skriv- och musiksamarbete, som blev väldigt bra.
✶ Ätit sniglar, bento-box och ramen.
✶ Skrivit black-out poetry.
✶ Olika hårfärgskombinationer, som alltid.

4. Vad la du mest tid på?
Jag har mest sett på serier.

 
5. Vem vill du tacka och varför?
Jag vill tacka mig själv för att jag orkar fortsätta kämpa. Jag vill tacka min mamma för att hon alltid tålmodigt lyssnar på mig när jag behöver få ur mig all skit som jag måste bära på och uthärda. Till sist vill jag tacka Christopher för att han står ut med mig trots mina humörssvängningar.

6. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?
Jag är stolt över att jag gav mig iväg ända till Uppsala för att gå på folkhögskola i ett år och fortsatte utbildningen trots att det ofta var mycket jobbigt.


7. Vem saknade du?
Jag har saknat vänner jag en gång haft. Som bara ramlat bort hipp som happ. Det smärtar att tänka på att personer som varit så viktiga och speciella i mitt liv inte längre är det. Och så saknade jag alla hemma i Skåne när jag fortfarande gick på Wik.

8. Vilka lärdomar tar du med dig från 2016?
Jag vet faktiskt inte. Det är så svårt att direkt efter någonting se vad man lärt sig utav det. Men jag tror jag tar med mig en del insikter om mig själv. Slutet av 2016 spenderades åt att komma tillbaka på benen, åtminstone början av 2017 ska spenderas åt att hitta och stärka mig själv. Utvecklas. Lämna saker bakom mig och åta mig nya. Typ så.


9. Största utmaningen?
Att ge upp när det är vad som krävs för at må bättre, trots att det är bland det svåraste jag kan göra, och också intala mig själv att jag inte har misslyckats för att jag valt att lyssna på mig själv gällande vad jag behövt.

10. Vilka dagar minns du speciellt?
Jag minns när dagen det var dags att lämna Wik kom. Jag minns när Christopher och jag åkte till Tivoli för att uppleva deras halloween-evenemang. Jag minns när jag var i Stockholm själv. Jag minns skrivarnas och musikernas samarbete. Jag minns skrivarnas och teatrarnas samarbete. Jag minns när Christopher och jag var på Kreativum. Jag minns när vi åkte till en insjö utanför Kristianstad och badade. Jag minns dåliga dagar också, men de förtjänar inte att nämnas, de kan stanna i 2016.

 
11. Hur har du utvecklats under året?
Alltså, åh, jag vet inte. Jag kan inte formulera min utveckling just nu. Det jag spontant tänker på först är att det nog gick åt båda hållen. I samband med hur jag mått så har jag kanske betett mig på ett sätt och haft tankar som jag inte hade velat. Jag har hamnat i en återvändande spiral där ångesten och meningslösheten är återkommande känslor. Men jag vill också se på det hela som att jag varit en phoenix som sjungit på sista versen under tiden som jag bit för bit fallit ner och bildat en hög med aska, som jag nu håller på att resa mig upp ur!

12. Vad inspirerade dig 2016?
Enstaka personer, pinterest, instagram, typ så. Inget sådär jätteutmärkande faktiskt känner jag.


13. Besökte du några nya platser?
✶ Uppsalas Domkyrka
✶ Gustavianum
✶ Roparberget
✶ Stockholms Stadsbibliotek
✶ Universitetshuset, Lund
✶ Kungshuset, Lund
Linnéuniversitetet

14. Hur tog du hand om dig själv?
Känns inte som att jag tog hand om mig själv så mycket det gånga året. Mer än på det vis att jag slutade med saker som inte gjorde mig något gott, slutade umgås med personer som inte brydde sig om mig, åkte hem till Christopher även om gången innan varit den sista när jag gick på Wik. Typ så.


15. Vad vill du göra om 2017?
Alltså, vad vill man göra om från ett år som mest känns som en negativ klump när man tittar tillbaka på det? Det jag spontat tänker hade varit kul att göra igen är samarbetena med teater- och musiklinjen vi hade på Wik, men det vet jag om att jag inte kommer att göra igen, på grund av rätt uppenbara skäl (som att läsåret är slut).

16. Vilka länder/städer/besökte du?
Uppsala, Stockholm, Köpenhamn, Borgholm, Färjestaden t.ex.
 

17.
Vad var din största framgång 2016?
✶ Eftersom året varit så himla präglat av negativitet, så är det svårt att se vad för framgångar jag haft. Men saker som jag tror kan räknas som någon slags framgång, i alla fall på ett personligt plan är att få något jag skrivit iscensatt och få höra av flera personer att de tyckt att mitt teaterstycke varit så himla bra och ytterligare fler gånger av mina klasskamrater när läsåret gått mot sitt slut.
✶ Allt bra jag har fått höra om mitt eget skrivande i övrigt, även om jag har svårt för att ta till mig att jag skulle vara något speciellt på den fronten.
✶ Fick inte reda på mina betyg i de två första delkurserna i Att Skriva Dramatik förrän detta året, men jag har ju gjort jobbet under 2016, så att få högsta möjliga betyg i båda är väl en framgång som kan räknas till det gångna året.
 
18. Bästa köpet?
Tågbiljett till Köpenhamn + entrébiljett till Tivoli för att få uppleva Halloween på Tivoli. Var så himla glad och exalterad hela tiden vi var där, även om det började regna i slutet och jag blev blöt och jättekall där jag inte lyckades skydda mig från regnet. Det kändes så pass bra så jag ville i stort sett inte åka därifrån när det var dags. Var så länge sedan jag var så pass glad och njöt av något. Så det var helt klart värt varenda slant, även om min ekonomi kanske inte riktigt tillät det.
 

21.
Bästa matupplevelsen?
När Christopher och jag var på Köpenhamns Tivoli åt vi på en asiatisk restaurang, och det jag beställde var så himlans jäkla gott, så det var inte klokt! <3
 
22. Bästa boken du läste i år?
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist.

 
23. Favoritserie?
Grimm, Rick & Morty, Gilmore Girls, Pinocchio.

24. Årets låtar?
✶Dexys Midnight Runners - Come on Eileen
✶Södra Station - Glad Då
✶Kiiara - Gold
✶Ulrik Munther - Nån gång
✶ZAYN - PILLOWTALK
✶Hanna Järver - Samma gamla himmel
✶Foxes - Body Talk
 

25. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Ledsnare, mycket, mycket ledsnare. 2016 har varit ett skitår!
 
26. Vad gjorde du på din födelsedag 2016
Dagen jag fyllde år åkte mamma och jag till havet för att bada lite innan jag skulle med bussen till Kristianstad. Framme i Kristianstad öppnade jag mina presenter från Christopher, och det var i stort det som hände just på dagen. Annars firade jag ju den med att åka på lite utflykter dagen innan och efter.
 


27. Är det något du saknar år 2016 som du vill ha år 2017?
En stadig grund, en känsla av att höra hemma, lugn, förändring, mental och fysisk ork, äventyr, vänner, nya drömmar.
 
28. Högsta önskan just nu?
Att få ett stabilare, bättre, finare, roligare, positivt utvecklande år.

Två listor kombinerade till en, varav den ena hittad hos Wilda, den andra hos Julia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback